Naar Griekenland met vakantie! Zeker weten!

Athene, mogelijkheden en wetenswaardigheden voor een meerdaags bezoek.

 

Als je enkele dagen Athene wilt bezoeken en op een van de stadscampings verblijft, of slechts een weekend hebt en op en neer vliegt, dan kan deze informatie erg nuttig voor je zijn.

Athene, opgravingen, historische stad met vele oudheden, een metropool, een stad die met geen enkele andere stad is te vergelijken. Athene is de hoofdstad van Griekenland. Van de ca 11 miljoen Grieken wonen en werken er ca 4,2 miljoen in Athene. De havenstad Pireus daarbij gerekend. Athene is ook een beetje de hoofdstad van onze beschaving, deskundigen beweren dat onze hedendaagse beschaving hier ca 2500 jaar v.C. allemaal begonnen is. Iedereen heeft wel eens gehoord van de Acropolis, HET symbool van Athene dat bovenstad betekent. Een Tafelberg in het centrum van de stad met op de top het meest bekende bouwwerk van Griekenland, het “Parthenon”. Een tempelcomplex dat hoog over de stad uitkijkt met een grandioos uitzicht op het historisch centrum en de weide omgeving is gewijd aan de godin Athina.

link

Foto's Athene 2011. (Voor meer foto's van Athene klik hier).

Een van de bekendste en meest bezochte wijken van de stad, de “Plaka”, ligt direct aan de voet van de Acropolis. Dwalend door deze wijk loop je rond in een constante roes van verbazing. Oudheden, opgravingen en vooral ook toeristisch, dat wel, maar ôh zo leuk. Hoogtepunten van deze wijk zijn ongetwijfeld de smalle straatjes en de tientallen tavernas en restaurantjes. De kleine leuke winkeltjes rijgen zich als een kralenketting aaneen en worden onderbroken door een van de tientallen taverna’s of restaurantjes. Intieme restaurantjes met live muziek, gelegen op de daken van de oude huizen. Als je in de avond, tijdens een romantisch etentje, uitzicht hebt op de verlichte Acropolis en het Parthenon, en dan ook nog begeleid wordt door de klanken van een stel enthousiaste Griekse muzikanten, wil je echt nooit meer weg. Voor je leuke hebbedingetjes moet je in de aangrenzende wijk “Monastiraki” zijn. Een vlooienmarkt ten voeten uit. De wijk Psyrri (Psiri) is een drukke wijk die vooral door de Atheners wordt bezocht om zijn vele restaurants, jazzclubs met live muziek, tavernas, trendy bars en disco’s.

link

Foto's van de Plaka 2011

link

Foto's van Monastiraki 2011

Athene beschikt over vele musea die een bezoek meer dan waard zijn. O.a. het Nationaal Archeologisch Museum en het in juni 2009 geopende “Acropolis” museum. Beide musea zijn pareltjes van grote klasse. Het nieuwe Acropolis museum is voor een deel gebouwd over de restanten van de laatste opgravingen rondom de “Acroplis”. Deze opgravingen zijn, ook buiten het museum, voor een deel door een glazen bodem te zien, werkelijk apart. Ook cultureel staat Athene op de kaart. Tientallen theaters staan tot je beschikking, een van de mooiste is het gerestaureerde theater van Herodes Atticus, aan de voet van de Acropolis. Dit theater wordt nu gebruikt voor openlucht concerten en vele wereld beroemde sterren hebben hier al eens opgetreden. Als je kunt moet je ook eens een voorstelling bijwonen. Het cultureel centrum Gazi (metrostation Kerameikos) ligt op een afgesloten terrein van een oude gasfabriek (Gazi) in een voormalige arbeiderswijk. In de gerestaureerde oude industriële gebouwen zijn diverse galerieën, theaters en concertruimtes ondergebracht. Er is zelfs een museum gewijd aan een van de bekendste overleden Griekse opera zangeressen uit de vorige eeuw, Maria Callas. In de vele bars draaien bekende DJ’s uit binnen en buitenland hun muziek en men feest, eet en drinkt hier tot in de vroege uurtjes.

 

--> Naar boven

Shoppen kun je in Athene overal, grote shopping malls zijn in de meeste wijken te vinden. Voor de exclusieve zaken moet je in het centrum zijn. De drukste winkelstraten zijn de Ermou en de Athinas street. Ermou loopt van oost naar west door de stad, van het Syntagma plein tot aan cultureel centrum Gazi. Athinas street loopt van Omonia plein naar Monastiraki plein, dus eigenlijk van noord naar zuid. In deze straten zijn alle grote internationale merken vertegenwoordigd. In de Athinas street is ook de Central Market, de grootst overdekte vlees en vis markt van Athene en daar tegenover vindt je de groenten markt. Voor een bezoek aan Athene zijn de maanden juli en augustus erg heet, temperaturen van rond de 40 graden C. zijn eerder regel dan uitzondering. Verkoeling kun je o.a. vinden op de heuvels verspreidt in de stad. De “Lycavitos” heuvel is een must, vooral in de avond en tijdens de schemering. Je kunt naar boven lopen of je neemt het kabelbaantje. Eenmaal boven heb je een ongekend uitzicht over Athene en de Acropolis in het bijzonder. Er is een restaurant waar je iets kunt eten en/of drinken. Een terrasje hoef je in Athene overigens niet te zoeken, die zijn letterlijk overal en een gezellige taverna vind je bij wijze van spreken op iedere straathoek.

En je weet het …… Eens in Athene geweest, dan kom je er altijd minstens één keer terug.


 

Reisinformatie. Athene ligt op ca 3 uur vliegen van Amsterdam. Ingezetenen van de Europese Unie hebben een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig. Wil je ook een auto huren dan is een geldig rijbewijs vereist. Het alarm nummer is zowel voor de politie, ambulance en brandweer gelijk namelijk 112. Telefoneren van Nederland en België naar Griekenland gaat met 0030. Daarna het netnummer zonder nul en daarna het abonneenummer. Telefoneren vanuit Griekenland naar Nederland is 0031 daarna netnummer zonder nul en dan het abonneenummer. Naar België is 0032 daarna netnummer zonder nul en dan het abonneenummer.

Airport en transfer.Eleftherios Venizelos is het, in maart 2001 geopend, nieuwe vliegveld van Athene. De afstand van het vliegveld naar het stadscentrum van Athene is ca 28km. Bij aankomst neem je de blauwe route (passagiers uit EU landen die vrij zijn van controle, Schengen landen). Vanaf het vliegveld kun je per taxi, bus of metro naar het centrum. De snelste en goedkoopste manier is per metro, de Blue Line nr. 3. In ca 30-40 minuten stap je bij het Syntagma of Monastiraki metro station uit. Dan ben je gelijk in het centrum van de stad en in de onmiddellijke omgeving van 10-tallen hotels. De metro rijdt tot 23.35 uur. Een kaartje kost (2011) €8,- voor een enkele reis p/p en €14,- voor 2 personen. 65+ is €5,- p/p. Je kunt ook de 24 uurs bus nemen, lijn X95. Vooral handig als je na 23.35 in Athene aankomt. De bushalte is bij de vertrekhal tussen de deuren 4 en 5. Een kaartje kost (2011) €5,- en in ca 45 minuten brengt de bus je tot het eindstation, het Syntagma plein, tegenover het parlementsgebouw.(zie kaartje) Van hieruit kun je dan indien nodig met een taxi verder. Je kunt ook een taxi nemen vanaf het vliegveld maar dit kost overdag ca €35,- en tussen 24.00 uur en 05.30 uur ca €55,- (2011). Spreek VOORAF een prijs af anders betaal je het 2 of 3 dubbele.

Directe vluchten naar Athene kun je hier vinden.

 

--> Naar boven


 

Praktische informatie over Athene: Populatie: 4.200.000 inwoners.

Betaalmiddel: € / euro.

Netnummer land: 0030.

Netnummer stad: 210.

Alarmnummer: 112.

Elektriciteit: 220/230 volt (je hebt geen adapter nodig)

Voor meer algemene en praktische informatie over Griekenland klik op de link hiernaast • Praktische informatie>

Tijd: In Griekenland is het altijd 1 uur later dan in Nederland.

Geldzaken in Athene. Sinds de Olympische spelen van 2004 is ook Athene gemoderniseerd. Op bijna ieder hoek van de straat en op tientallen andere plaatsen in de stad kun je geld “ uit de muur” halen. Tegenwoordig is er altijd wel een bank of pinautomaat in je directe omgeving. Betalen met een credit card is gemeengoed geworden en betalen met je bankpas kan soms in de wat duurdere winkels en restaurants maar reken daar niet op.

Post in Athene.Om een kaartje op de post te doen kun je vaak in het hotel terecht of gooi het in een van de legio gele brievenbusjes op straat met het opschrift ΕΛΤΑ.

Toeristeninformatie Athene. Alle toeristische informatie is te verkrijgen op het kantoor van de Greek National tourist Organization (GNTO) aan de Amerikis Street 2, tel. 210.32.23.111 (in de buurt van het Nationaal Historisch Museum en het parlements gebouw). Hier zijn ook de programma´s te krijgen van de voorstellingen in de diverse theaters van Athene en verre omgeving zoals Epidavros en Dodoni, evenals informatie over de veerdiensten naar de eilanden en informatie over eventuele accommodatie.

Gevaren in Athene. Athene is een metropool, dus er zijn ook plaatsen waar je beter niet heen kunt gaan, en die ook niet zo interessant zijn om te bezoeken tijdens een stedentrip. Blijf in de avonduren en gedurende de nacht als het kan uit de buurt van het Omonia plein en de wijken die daar in de buurt liggen. En zoals in ieder plaats waar veel mensen zijn heeft Athene ook last van zakkenrollers. LET OP in het openbaar vervoer, speciaal in de metro, als mensen op elkaar gepakt staan.

Belangrijke Feestdagen 2012. 1 januari (Nieuwjaarsdag), 6 januari (Driekoningen), 12, 13, 14 april (Witte donderdag, Goede vrijdag, Heilige zaterdag). 15 en 16 april (1e en 2e paasdag). 25 maart (Nationale feestdag, Onafhankelijkheidsdag 1821). 1 mei (Dag van de Arbeid). 3 en 4 mei (1e en 2e Pinksterdag is ca 50 dagen na Pasen). 15 augustus (Maria Hemelvaart). 25, 26 dec. (1e en 2e kerstdag).

 

--> Naar boven


 

Openbaar vervoer in Athene is uitstekend en goedkoop. De belangrijkste vorm van openbaar vervoer is ongetwijfeld de metro. De meeste metrostations hebben een tentoonstelling van de oudheden die tijdens de bouw van het betreffende station zijn gevonden. Op dit moment zijn er 3 metro lijnen. Op de stations Monastiraki, Omonia en Syntagma heb je de mogelijkheid over te stappen op een van de andere lijnen. De metrotreinen zijn voorzien van airco en het is verboden om in de treinen te eten en te drinken. De stations en de metro’s zijn veilig. Behalve uit de metro kun je ook kiezen voor de tram, de bus of trolleybus, de cityhopper (Hop on Hop off) en de taxi. Al het openbaar vervoer sluit aan op de metro. In de nacht kun je gebruik maken van een trolleybus, nachtbus of taxi. Hoewel het centrum goed te belopen is kan het ook handig zijn om vanaf het uiterste punt van je wandelroute terug te keren per openbaar vervoer. Mijn voorkeur gaat uit naar de gewone stadsbus, de sightseeingbus en metro. De bussen zijn van goede kwaliteit en ook de metro’s zijn praktisch nieuw.

Kaartjes voor het openbaar vervoer koop je bij het loket van een metrostation, een kaartjesautomaat of een kiosk. Deze kaartjes zijn in al het openbaar vervoer geldig. Je moet je kaartje wel afstempelen voordat je het perron opgaat. Een los kaartje kost €1,20 (2011). Behalve losse kaartjes zijn er ook dag- en weekkaarten verkrijgbaar. Deze zijn een stuk voordeliger dan losse kaartjes. Een dagkaartje kost €3,00 en een weekkaartje slechts €10,00. Losse kaartjes zijn echter maar 90 minuten geldig. Met een openbaarvervoer kaartje kun je dan wel ongelimiteerd gebruik maken van alle openbaar vervoer. De metro’s rijden tijdens de spits om de 3 minuten en buiten de spits om de 10 minuten. Dus lang wachten is er niet bij.

Taxi. Er zijn bijna 15.000 taxi’s in Athene, te herkennen aan hun gele kleur. Maak bij gebruik van een taxi duidelijke afspraken want er zijn oplichters bij. Roken in een taxi is verboden, gehandicapten en zwangere vrouwen krijgen voorrang, ook als zij niet vooraan staan. Let er op dat de taxichauffeur geen andere klanten meeneemt want JIJ betaalt dan ook voor je medepassagiers. Alle taxi`s zijn verplicht een taximeter te hebben en deze ook in te schakelen voor dat je wegrijdt. Stap weer uit als dit niet gebeurd en zeg dat je de politie inlicht. Meestal helpt dit en schakelt hij alsnog de meter in.

De trein. Het spoorwegennet in Griekenland is erg summier, en specifiek in Athene is het te verwaarlozen, Er zijn 2 stations, vanaf station Larissis reis je naar het noorden, richting Lamia en Thessaloniki. Vanaf station Peloponisou reis je naar de Peloponnesos en Patras. Atheners maken weinig gebruik van de trein.

Sightseeing in Athene. De Cityhopper (Hop on Hop off). De bus vertrekt iedere 30 minuten en komt langs 20* monumenten. Een rondje duurt 90 minuten. Je kunt eerst een rondje maken en daarna bepaal je wat en waar je wat meer wilt zien en blijf je zitten tot je er bent. Heb je gezien wat je wilde zien stap dan weer in de Cityhopper en ga naar je volgende bestemming.

Tickets voor de Cityhopper kun je kopen aan het begin van de route, in de Filelinon Street op het Monastiraki plein en kosten €18,- p.p.(2011) Deze tickets zijn ook 24 uur geldig maar niet op andere lijnen van het openbaar vervoer. De Cityhopper rijdt van 09.00 uur tot 18.00 uur.

 

--> Naar boven


 

Eten & Drinken. Athene heeft een “ buiten de deur” eet cultuur. In alle wijken zijn vele tientallen restaurants te vinden, van de “fast food” ketens tot de “ sterren” restaurants. In iedere prijsklasse en van vrijwel iedere nationaliteit is er wel een restaurant te vinden. De meeste restaurants bieden de geijkte menu’s met weinig verrassingen of vernieuwingen. Grieken ontbijten nauwelijks, de lunch is de meest belangrijke maaltijd van de dag en ze nemen er dan ook ruimschoots de tijd voor. Aan het diner wordt minder prioriteit gegeven en ze gebruiken het pas laat in de avond, vanaf 22.00 uur is geen uitzondering. In de wijken Plaka, Monastiraki en Psiri vind je altijd wel een restaurant van je gading. Voor het diner ga ik zelf het liefst naar een van de restaurants met een daktuin, waar je op het dak kunt eten met live muziek en zicht op de acropolis, zoals restaurant “ελαíα” aan de Erechtheos Street & Erotokritou 16 Plaka tel.210.32.49.512 of restaurant “Sissifos”aan de Mnisikleous Street 31 Plaka. Tel. 210.32.46.043. Voor de lunch zoek ik een restaurantje in de Plaka met een terrasje waar je uitzicht hebt op al wat er voorbij komt, zoals restaurant “Το Κοσμιχóν”. En voor een van de beste vis restaurants van Griekenland ga je naar restaurant “Varoulko”. Al 10 jaar op rij is chef Lefteris Lazarou bekroond met een Michelin ster. Het restaurant ligt aan de Pireos Street 80 in de wijk Keramikos, vlak bij het uitgaanscentrum GAZI. Het telefoonnummer is 210.52.28.400.

Overnachten. Wil je niet op een camping maar zoek je accommodatie? Een B&B of een huurappartement is er nauwelijks te vinden. Athene heeft echter genoeg te bieden wat betreft het aanbod van hotels in iedere prijsklasse en in elk comfort. De meeste keuze is in de categorie met 2-3 of 4 sterren. Van de ca 250 hotels liggen de meeste rond de Acropolis, in de wijken Plaka en Psiri. Kijk of je een hotel kunt boeken met een dakterras. Het is leuk als je na een dag in Athene te hebben rondgezworven kunt uitrusten, onder het genot van een drankje, vanaf het dakterras van je hotel met een romantisch uitzicht op de verlichte Acropolis. Om je het zoeken wat te vergemakkelijken volgen hier enkele tips van hotels.

Het zijn 2 en 3 sterren hotels in de wijken Plaka en Psiri met een goede reputatie en een uitstekende ligging om de stad te verkennen. De hotels zijn goed en liggen in de nabijheid van een metrostation en allen hebben een dakterras en zijn inclusief ontbijtbuffet. Genoemde prijzen zijn van 2011 en zijn per 2-persoons kamer per nacht (2p.k.p.n.)

  • 2* Hotel “Attalos”, Athinas Street 29. In de wijk Psiri. Prijzen vanaf € 70,- 2p.k.p.n.
  • 2* Hotel “Central”, Apollonos 21, in de wijk Plaka. Prijzen vanaf €90,- 2p.k.p.n.
  • 3* Hotel “Adrian”, Adrianou Street 74, in de wijk Plaka. Prijzen vanaf €115,- 2p.k.p.n.
  • 3* Hotel “Hermes”, Apollonos 19, in de wijk Plaka. Prijzen vanaf €130,- 2p.k.p.n.

De vermelde 5* hotels liggen naast elkaar aan het Syntagma plein, bij het parlementsgebouw. Je hebt hier de beste service, mooiste kamers en meeste faciliteiten. Houdt rekening met een ontbijtje á €35,- p.p.p.n

  • 5* Hotel “Grand Bretagne”, Constitution Square. Prijzen vanaf €350,- 2p.k.p.n.
  • 5* Hotel “Classical King George Palace”, Constitution Square. Prijzen vanaf €200,- 2p.k.p.n.
  • 5* Hotel “Athens Palace”, Constitution Square. Prijzen vanaf €180,- 2p.k.p.n.
link

Hotels aan het Syntagma Plein

Hotel “A for Athens”, Monastiraki, naast het metro station, inclusief ontbijt. Prijzen vanaf €110,- 2p.k.p.n. Een hotel met kamers en appartementen op een geweldige locatie. Direct aan het Monastiraki plein, hartje stad. Geweldig dakterras met een overweldigend uitzicht op de Acropolis, Monastiraki en de Plaka.

Voor een beoordeling en beschrijving van de hotels kun je kijken op Booking.com 

--> Naar boven